През 2004 година консултант бе мръсна дума в България.  Спомням си времето, когато на 29-годишна възраст разсъждавах: „Как ли пък не, външен специалист ще познава по-добре от мен фирмата, в която работя от 4 години и ще предложи по-добри идеи от тези на екипа ни!“… На 33 ползвах за пръв път бизнес консултант.  Не приложихме неговото решение, но благодарение на общуването с него, колега роди гениална идея, която внедрихме.  Ако не бяхме наели консултант, нямаше да стигнем до тази идея.  Имах късмета първият ми контакт с бизнес консултант да бъде ползотворен.

През 2018 година консултант вече не е толкова мръсна дума, благодарение на дузината консултантски фирми с професионалисти – хора с богат опит и широки познания в сферата на тяхната експертиза, които ефективно допринасят за бизнес успеха на своите клиенти и които имат реалистично разбиране относно какво знаят и умеят и какво не.

Но как да открием правилният за нас бизнес консултант в океана от неподходящи?

Възможни етапи при избор на бизнес консултант

Е1. Бизнес казусът

Опишете детайлно бизнес казуса и резултата, който ще изисквате от консултанта.  По възможност разбийте проблема на самостоятелни етапи, за да имате възможност да замените бизнес консултанта, в случай че не сте доволни от работата му.

Е2. Писменото запитване

Изгответе писмено запитване, което да изпратите до всички, избрани от Вас консултантски компании.  Колкото по-конкретно и ясно е запитването, толкова по-полезни за Вас ще са отговорите и толкова по-лесно ще можете да прецените кой е подходящият за Вас бизнес консултант.  В случай че за първи път изготвяте запитване, поискайте от тях бланки образци и заимствайте.  Препоръчително е в запитването да поискате: дата за начало на съвместната дейност; продължителност; имената на консултантите, които ще вземат участие; описание на тяхната експертиза в областта на Вашия бизнес казус; методиката, която планират да използват; количеството необходими Ваши ресурси (човешки, времеви и др.); цени по етапи.

Е3. Проверки

Определете Вашите топ кандидати.  Проверете експертизата на техните бизнес консултанти: позвънете на предишните им местоработи; ако намерите познати сред посочените клиенти на топ кандидатите, задължително им звъннете (ако нямате познати, на чиито оценки да се доверите, няма особен смисъл да звъните, защото консултантите са посочили само лица, за които са сигурни, че ще дадат положителен отзив за тях).

Е4. Лични срещи

Повикайте ги във Вашия офис – у дома и стените помагат при преговори.  Задължително включете и други колеги в избора на бизнес консултант, за да намалите влиянието на личните симпатии.  На срещата преценете какъв тип консултант седи срещу Вас: сервилен или директен, като ги изненадате с въпроси от проверката и наблюдавате нивото им на откритост и противоречие със събраната от Вас информация.  Сервилният всячески ще се стреми да Ви спестява отрицателна информация, свързана с Вас, защото доминиращата негова цел е максимално дълго да работи с Вас, за да генерира повече приходи.  За директния е въпрос на чест да открие причините за проблема, да предложи реалистични решения, че даже и да ги внедри.  Статистически по-предпочитаният бизнес консултант е сервилният.  Защо?  Преобладаващата част от бизнес ръководителите не желаят техни минали грешки да стават достояние на колеги и подчинени.  А корените на повече от 90 % от проблемите могат да бъдат открити в политиките на мениджмънта.  Друга група мениджъри желаят консултантът да посочи причини и решения, които съответстват на техните виждания.  И за двете групи ръководители сервилният бизнес консултант е по-удобният.  Разбира се, за компанията по-полезен е директният тип консултант.  Той ще представи цялата своя истина по начина по който я вижда, без да я модифицира, за да угоди на възложителя.

Независимо кой тип консултант ще изберете, изключително важно е да изградите ефективна комуникация с него.  Ефективна означава взаимно да се слушате и разбирате.  По време на срещата ще устновите, че не със всеки можете да имате ефективна комуникация.  Изберете този, с който се разбирате от половин дума, при близки други показатели.  Задължение на консултанта е да говори на разбираем за Вас език.  Имащите достатъчно опит и знания умеят да обясняват с прости думички.  Консултантите с неподходяща експертиза се крият зад сложни термини и чуждици.

Ще познаете добрия бизнес консултант по трудните въпроси, които задава.  Въпроси, на които нямате отговор, а държите да имате!2 коментара

  • Тихомир Томов

    Здравейте , имам запитване . Търся правен консултант във връзка със моето предложение към дадена фирма за дълбоко сътрудничество , след което трябва съответно да преведа на английски език. Благодаря за вниманието.

    • Здравейте, г-н Томов! Моля да ни пратите Ваш телефон през някоя от контактните ни форми, да не става обществено достояние. Нашият колега – адвокат Цанев – ще Ви се обади.

Вашият коментар