едноминутният мениджър, академия за лидери, книга

Едноминутният мениджър (книга)Тематика: оперативен мениджмънт

Едноминутният мениджър е една от книгите, които всеки ръководител трябва да прочете! Книгата разкрива тайните на умелото практикуване на три ключови мениджърски инструмента: целеполагане, похвала, порицание.

Авторите, Кенет Бланчард и Спенсър Джонсън, описват в постъпкови процеси как да прилагаме ефективно всеки един един от тях. В отделни глави обясняват защо тези модели дават отлични практически резултати.

Книгата “Едноминутният мениджър” е написана в изключително завладяващ стил и може да бъде прочетена за 2 часа. Тя е една от най-продаваните книги в областта на мениджмънта за всички времена. Нейните продажби не са пострадали дори и след разкритието, че почти половината от съдържанието е заимствано от статия на професор Arthur Elliott Carlisle, University of Massachusetts at Amherst.

В България книгата има три издания – всяко следващо с по-слаби превод и редакция. Препоръчваме настоящото най-старо издание по две причини:
(1) защото е с брилянтен превод на Огнян Йорданов Йовков и
(2) защото е единственото рецензирано от икономист – старши научен сътрудник II степен, Иван Грозев.

Препоръчана литература

Ръководство на ефективния мениджър – налична.

Бизнес растеж – как да го постигнем. Ръководство на успешния мениджър – налична.

Защо дават резултат едноминутните похвали

– Да започнем с един пример за гълъби и след това ще се прехвърлим върху хората. Само че помнете все пак хората са по-сложно устроени и определено не искат да бъдат манипулирани от друга личност. Помнете това и ги уважавайте. Ето това е ключ към доброто управление.

Предположете, че имате един необучен гълъб и искате той да се придвижи от долния ляв ъгъл на клетката до горния десен ъгъл и да натисне бутон с крака си. Представете си, че в левия ъгъл има приспособление за хранене, чрез което на гълъба може да се дава храна като награда. Какво мислите, че ще се случи, ако поставим гълъба в левия ъгъл и чакаме той да отиде в горния десен ъгъл и да натисне бутона с крака си, за да му дадем храна? – попита Едноминутният мениджър.

– Той ще умре от глад – отговори младият мъж.

– Прав сте. Гълъбът ще умре от глад, защото няма представа какво очакваме да направи. Не е много трудно да научим гълъба да изпълнява тази задача. Всичко, което трябва да се направи е да се начертае една линия недалеч от долния ляв ъгъл. Ако гълъбът пресече линията, приспособлението за хранене ще се задейства и той ще получи храна. Скоро сам ще започне да тича към линията. След време начертаваме нова линия, която не е много далеч от първата, но е по посока на горния десен ъгъл. Гълъбът продължава да тича до старото място, но вече не получава храна. Когато обаче премине новата линия, устройството се задейства и гълъбът получава храна. Постепенно чертаете тези линии по-близо и по-близо до горния десен ъгъл…

Така ключът да научим някого да изпълнява нова задача е да го накараме в началото да прави нещо приблизително правилно, докато постепенно се научи да го прави съвсем точно. Ние винаги използваме тази концепция, когато обучаваме деца и животни, но някак забравяме за нея, когато работим с възрастни.

Съдържание

За авторите на “Едноминутният мениджър” 5
Търсенето 9
Едноминутният мениджър 13
Първият секрет: едноминутните цели 23
Вторият секрет: едноминутните похвали 33
Оценката 46
Третият секрет: едноминутните порицания 49
Едноминутният мениджър обяснява 60
Защо дават резултат едноминутните цели 67
Защо дават резултат едноминутните похвали 82
Защо дават резултат едноминутните порицания 93
Ползата за вас 113
Ползата за другите 116

Изданието от снимката можете да откриете в някои по-малки книжарници и борси за книги.

Благодарение на многобройните командировки из страната успяхме да съберем 21 броя в нашия офис в Дианабад, София. Желаещите могат да си поръчат.

Форма за поръчка на книгата

  Изберете вид доставка Законово изискване

  КУПИ ЗНАНИЕ
  15 лв.

   Изберете вид доставка Законово изискване

   отзиви за книгата

   Търсите първокласни консултатни с 25-годишен опит?